Chutney met gerookte eend, radicchio, rode biet en pappadum

Yeah, yeah, yeah! We doen nog een rondje mee met de Libelle Lekker! foodbloggerscontest. Nu zijn we nog met 10. Het wordt steeds spannender.

Voor de derde opdracht daagt Karl Bruninx, foodfotograaf bij Libelle Lekker! ons uit: maak een aperitiefhapje gepresenteerd in een glaasje en leg de focus op de fotografie.


Ik presenteer je dit hapje met op de achtergrond de bonte herfstkleuren van onze liquidamberboom.



Voor het hapje zocht ik inspiratie in de Indische keuken. De dipsaus is een mango-ananas chutney. Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Hij wordt gemaakt van een vruchtenpuree of een groentepuree waaraan kruiden en smaakmakers worden toegevoegd.
De smaak is pittig, zuur en zoet tegelijk. Bij een Indische maaltijd wordt dit als bijgerecht gegeten.
Een chutney smaakt ook heel lekker met een stukje kaas, paté of gerookte eend, zoals in dit hapje.


De radicchio en de rode biet zorgen voor de ietwat bittere en aardse smaak.

Met een hartig stukje pappadum erbij krijg je 5 smaken in 1 glaasje.

Benieuwd hoe je het maakt?
Een chutney kan je natuurlijk kant-en-klaar kopen in de winkel.
Maar je wil toch niet die heerlijke, warme geuren missen die zich verspreiden in je keuken bij het bereiden van deze chutney? Echt de moeite waard om eens zelf te maken en helemaal niet moeilijk.
Je kan deze chutney perfect op voorhand bereiden en zeker een aantal maanden bewaren. De smaak van de chutney ontwikkelt zich zelfs nog beter als hij een tijdje kan rusten.
Zorg wel voor goed gesteriliseerde potjes.


Wat heb je nodig voor 1 potje chutney van 250ml?
1 mango – ½ ananas – 1 sjalot – 1 teentje knoflook – 1 rood chilipepertje, zonder zaadjes, heel fijn gesneden  - 2 eetlepels limoensap – 5 eetlepels witte wijnazijn – 120 gr rietsuiker – 1 eetlepel ghee of arachideolie – een stukje gember, fijngehakt – 1 theelepel korianderzaad – 3  kardemonpeulen, zaadjes gevijzeld – 1 theelepel mosterdzaad – ½ theelepel zout – 1 kaneelstokje


Hoe maak je het?
Schil en snijd de mango en de ananas in blokjes.
Rooster de mosterdzaadjes, de korianderzaadjes en de kardemonzaden enkele minuten in een droge pan. Laat afkoelen en plet de zaadjes in een vijzel.
Verwarm wat ghee in een kookpot en stoof het fijngesnipperde sjalotje glazig aan. Voeg het geperste knoflookteentje, de fijngeraspte gember en het chilipepertje toe en laat even meestoven. Doe de mango-en ananasblokjes in de pot. Voeg het limoensap, de azijn en de suiker toe. Voeg de geplette kruiden, het zout en het kaneelstokje toe. Laat het mengsel op een zacht vuurtje sudderen tot het stroperig wordt en de stukjes mango en ananas zacht zijn.
Schep de chutney in een gesteriliseerde glazen pot en sluit af.


Wat staat er verder nog op je boodschappenlijstje om 10 tot 12 aperitiefglaasjes te vullen?
Radicchio, een zakje rode bietscheutjes, wat groene blaadjes sla, enkele blaadjes zuring, enkele decoratieve blaadjes of eetbare bloemen, een pak pappadums, gerookte eend (90gr), enkele gedroogde roze bessen.


Radicchio of roodloof is familie van witloof. Het is een groente die populair is in Italië. Je kan radicchio rauw eten of kort stoven.
De pappadums vind je gewoon in de supermarkt  bij de Aziatische producten. Ze zijn gemaakt van linzenmeel. Je kan ze eenvoudig klaarmaken in de microgolfoven. In 1 à 2 minuutjes blazen ze helemaal krokant op.
De stukjes eend heb ik nog even opgebakken.

Hoe vul je de glaasjes?
Lepel eerst een flinke schep chutney onderaan in de glaasjes.
Strooi er enkele gedroogde roze bessen over.
Vul het glaasje verder aan met enkele, kleine blaadjes groene sla, fijngesnipperde radicchio, stukjes eend en de rode bietscheuten.
Decoreer het glaasje met een stuk pappadum, een mooi groen blaadje en een fleurig, eetbaar bloemetje.