Londen culinair

Enkele jaren geleden ontdekten we al leuke culturele en historische plekjes van London.
Culinair bleef ik toen wat op mijn honger zitten. Londen stond dus nog steeds op mijn to-visit lijstje. Daarom hing ik vorige week mijn keukenschort even aan de haak voor een culinair tripje naar  London. Drie dagen lang bezoekjes brengen aan multiculinaire markten, eten bij de Britse chefs en kookwinkels afschuimen. Vind ik leuk.

Wil je mee op culinaire ontdekkingsreis doorheen Londen?
We beginnen op Borough market, Londens oudste voedingsmarkt.


Hier kan je urenlang rondslenteren tussen de vele kraampjes met groenten, vlees, vis, kaas, specerijen, broden en taartjes. Dit allemaal om ter lekkerst uitgestald. Aan de meeste voedselstalletjes kan je ook proevertjes meepikken.
Omkomen van de honger doe je hier zeker niet. Er is voor ieder wat wils: burgers, fish & chips, tal van vegetarische gerechten en uitheemse specialiteiten.



Wij proefden van een Egyptische pastasalade met linzen afgewerkt met gebakken uien. Dit alles smakelijk afgekruid met dukkah, een Egyptisch kruidenzadenmengsel gemaakt van gedroogde kikkererwten, noten, sesamzaad en specerijen zoals korianderzaad en komijnzaad. En we smulden nog van een vegetarische burger, gemaakt van kikkererwten en zoete aardappelen, geserveerd op een berg rauwe groentjes.
Heel veel informatie over de standhouders, evenementen, kookdemo's en een heleboel recepten vind je op de website http://www.boroughmarket.org.uk/

Na Borough market zakten we af naar Brixton. Hier ontdek je London op een heel andere manier. Op de open markt vind je vooral exotische en typische Afrikaanse groenten, fruit en specerijen.


In de markthallen van Brixton Village zijn er tal van restaurantjes waar je de tropische sfeer kan proeven en opsnuiven. Een echte mengelmoes van culturen. http://brixtonmarket.net/

Verder kuieren we nog rond in Old Spitalfields market. Rondneuzen tussen retro spulletjes. En ja, daar vinden we net dat oude besteksetje dat we zochten voor onze volgende foto.
Ook even uitblazen op een terrasje met een English cup of tea en een muffin. Mmmh.
http://www.oldspitalfieldsmarket.com/

De eerste dag sluiten we af met een dinertje bij Jamie Oliver's restaurant Fifteen.


Dit was het eerste restaurant in Londen dat gerund werd door jongeren van de straat. Jamie Oliver is een van de leden van de Fifteen Foundation. Deze organisatie leidt jaarlijks 15 tot 20 jongeren tussen 16 en 24 jaar op tot zelfstandige koks. De winst van het restaurant gaat naar de werking van deze organisatie.
Inmiddels zijn er nog Fifteen restaurants geopend in Cornwall en in Amsterdam. En ook nog eentje in Australië.
Jamie Oliver is met zijn restaurants alom aanwezig in London.

En wat proefden wij van het dagelijks wisselend (!) menu:
Gesmoorde lamsschouder, ansjovis en zeeaster
Krab met witte kool en zeesla
Ricotta & spinazie agnolotti met Parmezaanse kaas
Schol, garnalen, gebrande bloemkool en bruine botersaus
En als dessertje: geitenmelk panna cotta met appelmoes en bruine boter crunch en een macaron gevuld met vijg en Griekse yoghurt.
http://www.fifteen.net/

De volgende dag brengt een rit met de metro en de trein ons in Southall voor een bezoekje aan Little India.


Dit is de thuisbasis van tienduizenden Indiërs en Pakistanen. Het Indisch erfgoed is er zo dominant aanwezig dat zelfs het naambord in het station in 2 talen wordt weergegeven. Little India wordt ook wel Little Punjab genoemd, omdat de meerderheid van de Indiërs uit de staat Punjab komen.
De Indiase winkelstraat kleurt geel, groen, oranje, rood. Je vindt er vele restaurantjes, tempels en een hele reeks winkels met kleding, geurende specerijen en ook typisch kookgerei.
Ik koop er een masala dabba of Indische kruidendoos, een ronde doos met 7 individuele kruidenbakjes erin. In zo’n kruidendoos kan je je meest gebruikte kruiden perfect organiseren. Wist je dat schoonmoeders deze masala dabba nog steeds aan jonge bruiden schenken?



Van India reizen we naar China. In London is dat slechts enkele metrostations van elkaar verwijderd.
Londen Chinatown heeft een groot aantal restaurants, waar druipende Pekingeenden voor het raam hangen.



Voor dim sum, gestoomde Chinese broodjes en noodles moet je hier zijn. http://www.chinatownlondon.org/

Op een tiental minuutjes stappen van Chinatown, ligt Convent Garden. Dit is zeker ook een bezoekje waard. Er is altijd wat te beleven op het plein: goochelaars die je verbazen, straatartiesten die je doen lachen, muzikanten die je kippenvel doen krijgen.
In de overdekte hal zijn er vele eettentjes, terrasjes en leuke-spullen-winkeltjes.
http://www.coventgardenlondonuk.com/

De tweede dag in Londen sluiten we af met een etentje bij Ottolenghi, Islington. Islington is een hippe uitgangsbuurt waar je nog meer toffe bars, eetcafés en boetieks vindt.
Dit is Ottolenghi’s grootste delicatessezaak en restaurant. Je eet er aan een gemeenschappelijke tafel. Er zijn slechts enkele tafeltjes voor 2.
Wauw! Hier ben ik helemaal weg van. Zoveel smaken gecombineerd in één gerecht.



Je kiest van schotels met prachtig uitziende salades, warme gerechtjes uit de keuken, taartjes, cakejes en natuurlijk de niet te weerstane, roze meringues.

De geroosterde aubergines met amandelyoghurt en amandelschilfers en de salade met vijgen, radicchio en roquefort kaas zijn mijn favorieten. http://www.ottolenghi.co.uk

Op onze laatste dag stond een bezoekje aan de antiekmarkt in Notting Hill op het programma.
Er is ook een heel leuke pizzeria in de buurt, met in het uitstalraam een bolleke!



In de voormiddag brengen we nog een bezoekje aan Harrods.
Als je hier niet vindt wat je zoekt, dan vind je het nergens. Waanzinnig lekker uitziend eten. En kijk, suikerklontjes in de vorm van een theepotje. So cute. http://www.harrods.com/



Onze driedaagse in Londen sluiten we af met een bezoek aan 'Camden market'. Het walhalla van de snuisterijen en de streetfood uit alle continenten. http://www.camdenmarket.com
Vooraleer we met de Eurostar huiswaarts keren, genieten we nog van een typische English fish and chips.