Citroen-plattekaastaart

 
Volgende week starten de KVLV kooklessen opnieuw. Ik zal dan, als culinair vormingswerker bij KVLV, weer meerdere avonden per week op pad zijn om allerlei lekkers te gaan maken bij de verschillende afdelingen.
Eén van de nieuwe  kookthema’s dit jaar is ‘Taarten zonder oven’. 
Dé klassieker onder de taarten die je zonder oven kan maken, is wellicht de Petit-Beurre koekjestaart. Maar die kent iedereen wel, van bij de mama of de bomma.
Dus snuffelde ik verder rond in mijn taartenhandleiding.  Het was best moeilijk om een keuze te maken, want tijdens een kook- of bakles heb ik maar 3 uur de tijd om alles klaar te maken.  En hoewel de meeste taarten redelijk snel te bereiden zijn, moeten ze vaak 5 tot 12 uur in de koelkast staan om op te stijven. 
Uiteindelijk koos ik deze 4 taarten:
- Een mokkakaastaart met een popcornbodem
- Chocolade-kokosgebak met Pim’s koekjes
- Een pannenkoekentaart
- Een citroen-plattekaastaart
Dit weekend probeerde ik alvast de citroen-plattekaastaart uit.  Maar ook de andere taarten komen zeker nog aan bod in één van de volgende blogberichten.
 

De meeste ‘taarten zonder oven’ hebben een koekjesbodem en een romige kaasvulling. Bij deze citroenkaastaart bestaat de bodem uit cruesli, dat is krokante muesli.  Cruesli vind je in de supermarkt in verschillende smaken. Ik gebruikte voor deze taart de cruesli met rode vruchten en die paste echt goed bij de citroenvulling.
Bij kaastaarten die niet gebakken worden, wordt vaak gelatine gebruikt om ervoor te zorgen dat het kaasmengsel stolt.  Gelatineblaadjes moet je eerst weken in koud water. Als ze zacht zijn, knijp je ze uit en los je ze op in een warme vloeistof van ongeveer 50°C.

Sta je te popelen om deze heerlijke, frisse taart te maken? Hier komt het recept in woord en beeld.

Wat heb je nodig?
Voor de bodem: 200 gr cruesli – 100 gr boter
Voor de kaasvulling: 2 eieren - 15 g gelatineblaadjes- 100 g suiker -  500 g magere plattekaas - zeste van 1 onbehandelde citroen en sap van 2 citroenen (in het oorspronkelijk recept wordt het sap van 1 citroen gebruikt) -  2,5 dl room-  2 eetlepels poedersuiker -  1 zakje vanillesuiker (8 gr) of zelfgemaakte vanillesuiker (= pot met suiker waarin je al je gebruikte, gedroogde vanillestokjes in bewaard)



Wat is zeste?  Zeste is de dun gesneden schil van citrusvruchten. Zeer aromatisch en lekker geurend. Zorg ervoor dat je niet het wit van de schil mee raspt, want die smaakt bitter. Met een zesteur schraap je dunne sliertjes van de citrusschil. Je kan natuurlijk ook een dunschiller of een scherp mesje gebruiken.

Voor de afwerking:  frambozencoulis  - citroenmelisseblaadjes

Hoe maak je het?
Bekleed de bodem en rand van een springvorm (Ø 22 cm) met bakpapier. Smelt de boter en maal de cruesli fijn. Meng de boter en cruesli. Verdeel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.


Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.
Splits de eieren.
Klop de eidooiers met de suiker wit-schuimig. Voeg er de plattekaas bij en klop goed onder elkaar.


Klop de room half stijf met de poeder- en de vanillesuiker.
Klop het eiwit stijf.
Maak het citroensap warm en laat er de uitgeknepen gelatine in smelten. Laat wat afkoelen. Roer het citroensap en de zeste onder het plattekaasmengsel.


Spatel de room onder het plattekaasmengsel en daarna het eiwit.
Breng over in de springvorm en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.


Ontvorm de taart en werk ze verder af met frambozencoulis.
Frambozencoulis kan je kant-en klaar kopen of zelf maken.
Zelf maken? Hiervoor kan je diepvriesframbozen gebruiken die je opwarmt met suiker (10 gr suiker per 100 gr frambozen). Als de vruchten tot moes gekookt zijn, zeef je de pitjes eruit.

 
Versier de taart met enkele blaadjes citroenmelisse en eventueel wat verkruimelde meringue.
 
 
 Recept KVLV.