Gefrituurde sushi

Vrijdag weer een leuke sushi workshop begeleid. Hoeveel sushi workshops ik al gegeven heb? 20, 25? Ben ondertussen de tel kwijt geraakt. Honderden mensen heb ik al sushi leren rollen. Wil jij er de volgende keer ook graag bij zijn? Check dan zeker mijn workshopkalender.
Dit receptje van een krokant gefrituurde futomaki sushi krijg je alvast cadeau.



Wist je dat lekkere sushi rijst het belangrijkste is voor het maken van lekkere sushi?
Kies voor het maken van sushi, de speciale sushi rijst. Deze rijst heeft een dikke, ronde korrel en is vergelijkbaar met de risottorijst. Je vindt deze rijst in de supermarkt of in een speciaalzaak.
Sushi azijn is onmisbaar voor het maken van sushirijst. Daarmee breng je de rijst op smaak. Het heeft ook een antiseptische werking. Sushi azijn kan je kant-en-klaar kopen of kan je zelf maken.
Goede sushirijst is stevig, geurig, een beetje kleverig, met een subtiel smaakevenwicht tussen azijn, suiker en zout.
Hosomaki, futomaki, uramaki, oshi sushi,… Klinkt dat allemaal Japans in je oren?
Futomaki zijn dikke sushirolletjes gevuld met gekleurde ingrediënten. Ze hebben een mooi smaakpallet. Deze futomaki is gemaakt met zalm en wakame (=zeewiersalade).


Wat heb je nodig voor deze gefrituurde futomaki?
Voor 4 sushirollen: 250 gr sushi rijst - 375 ml water - 3 à 5 eetlepels sushi azijn

Per persoon: 1 norivel – 125 gr gekookte en op smaak gebrachte sushi rijst – wasabi – een stuk verse, rauwe zalm van ongeveer 1 cm breed en 20 cm lang – wakame
Rijstmeel, een losgeklopt ei en panko om te paneren.


Hoe maak je het?

Maak eerst de rijst klaar. Spoel de rijst onder stromend water en laat een half uurtje rusten. 
Vul een kookpot met de rijst en het water, in een verhouding van 1 tot 1.5. Dus voor 250 gram rijst gebruik je 250 x 1.5=375 ml water. Wacht tot het water kookt, zet dan het vuur zachter en plaats een deksel op de kookpot. Zet je kookwekkertje op 15 minuten. In die tijd kookt de rijst gaar en neemt de rijst al het water op. Neem de deksel tijdens het koken niet van de kookpot. Dit verstoort het kookproces. Na 15 minuten haal je de kookpot van het vuur en laat je de rijst nog 10 minuten rusten. 
Nu werk je de rijst verder af tot sushi rijst door toevoeging van 3 eetlepels sushi azijn. Ondertussen koel je rijst met een waaier af tot kamertemperatuur. Proef en voeg naar smaak nog wat extra sushi azijn toe.



Nu kan je beginnen rollen.

Gebruik per norivel 125 gram gekookte sushi rijst. Beleg het norivel met rijst.
Laat bovenaan op het norivel 1.5 cm vrij van rijst.



Verdeel een beetje wasabipasta in het midden van de rijst. Leg hierop de vulling: zalm + wakame.



Rol de sushi op.




Rol dan de sushi eerst door het rijstmeel.


Daarna door het losgeklopt ei.


En tenslotte door de panko.


Frituur de rol enkele minuten tot de panko goudbruin kleurt.



Snijd de rol in 8 stukken met een heel scherp mes.



Meer originele sushicombinaties en handige tips ontdek je tijdens een Dishcover kookworkshop.