Zelfgemaakte kaaskroketten

Een kaaskroket, als dat geen Belgische klassieker is. Je hebt hem vast al vaak gegeten. Met een aantal eenvoudige ingrediënten en mijn geheime tips maak je vanaf nu je kaaskroketten zelf.
Ik zeg het je, proef deze eens en je wil er geen andere meer. Knisperend krokant aan de buitenkant, zacht smeltend als je hem opensnijdt.  En met een heerlijke, volle kaassmaak. Daarvoor staan ze hier in de rij.


Er zijn honderden recepten te vinden voor kaaskroketten. Soms wordt er gelatine, room of eieren aan toegevoegd. Na vele experimenten in mijn keuken is dit uiteindelijk onze favoriet.

Wat heb je nodig?
Voor 15 kaaskroketten

50 g boter - 50 g bloem - ½ liter volle melk – 200 à 250 g kaas bijvoorbeeld gruyère, emmentaler, Comté, …. + een stukje brie of Camembert en wat Parmezaanse kaas, peper, zout en nootmuskaat. Enkele druppels citroensap.


Om te paneren: bloem, eiwit, paneermeel of panko.


TIP 1 - Comté kaas, een Franse kaas uit het Juragebergte, is echt een lekkere kaas om kroketten van te maken.
TIP 2 - Voeg een stukje brie of Camembert toe voor een nog rijkere kaassmaak.


Hoe maak je het?
Maak een roux van de boter en de bloem. Neem hiervoor je tijd. De roux moet lekker geuren (alsof je koekjes bakt).



Je roux is warm. Daarbij voeg je de koude melk.
Roer tot een stevige witte saus. Meng de geraspte kaas eronder en een stukje brie of Camembert zonder schil.



Kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Druppel er wat citroensap door.
TIP 3 – citroensap frist de smaak van je kaasvulling op.



Het resultaat is een heel stevig mengsel. Dit stort je in een schotel bekleed met plastiekfolie of bakpapier.


De laag mag zo’n 2 cm dik zijn. Bedek de bovenkant ook zodat de vulling niet uitdroogt. Laat dit mengsel goed opstijven in de koelkast. (enkele uren of een nacht)
Voor het vormen van de kaaskroketten gebruik je een uitsteekvorm. Of vorm gewoon balletjes met je handen en duw de balletjes dan wat plat.



Het paneren: wentel de kroketten eerst door de bloem, dan door losgeklopt eiwit en tenslotte door het paneermeel of de panko (=lekkerder).


TIP 4 – Panko is Japans broodkruim. Te vergelijken met paneermeel, maar grover van structuur en lekkerder om mee te paneren. Je vindt het tegenwoordig makkelijk in de supermarkt.
TIP 5 – ik paneer mijn kroketten 2 keer. Dus na de bloem, het eiwit, en de panko gaan ze nog eens door het eiwit en de panko. 100% garantie dat je kaaskroketten niet openspringen tijdens het frituren.


Koel de kroketten nog een half uur (of langer) alvorens ze 3 à 4 minuten te bakken in een friteuse op 180°C.

TIP 6 – Bak niet teveel kroketten in een keer. De temperatuur van je frituurvet gaat dan te snel naar beneden.

Van deze hoeveelheid maak je 15 kroketjes. Krijg je ze niet allemaal op, dan kan je ze perfect bewaren in de diepvries.