De Indiase keuken - deel 2: tomatencurry

Fijn dat je er weer bent. In mijn vorig berichtje leerde ik je naanbrood maken. Dat was lekker hé? Zoals ik je al beloofde maken we vandaag een tomatencurry. Om duimen en vingers af te likken.

Kerrie of curry. Is dat hetzelfde? De 2 woorden worden door elkaar gebruikt. Toch hebben ze een andere betekenis. Kerrie is een specerijenmengsel, in poedervorm of pasta. Curry is een bereiding waarin kerrie gebruikt wordt. Het woord kerrie is een verbastering van het Tamil-woord 'kari', wat saus betekent.



Deze tomatencurry is een voorbeeld van een eenvoudige, huiselijke curry zoals
die in India vaak gegeten wordt. Een lekkere curry bereiden is niet moeilijk als je de volgende 5 stappen volgt.

Stap 1

De keuze van de vetstof. Traditioneel wordt ghee gebruikt. Je kan ook een olie gebruiken dit goed verhit kan worden, bijvoorbeeld arachideolie. Boter is niet geschikt omdat het snel verbrandt.
Stap 2
De keuze van het dikkingsmiddel dat de curry zijn consistentie zal geven. Uien worden vaak gebruikt. In sommige curries wordt kokosmelk toegevoegd. Of yoghurt. Bloem wordt in de Indiase keuken niet gebruikt om een saus in te dikken omdat het geen smaak toevoegt aan het gerecht.
Stap 3
De keuze van de specerijen en de volgorde waarin ze toegevoegd worden aan de saus. Dit is bepalend voor de smaak van de saus. Sommige specerijen moeten aan het begin van de bereiding toegevoegd worden zodat ze hun aroma’s ten volle kunnen vrijgeven. Andere specerijen worden pas aan het einde toegevoegd omdat ze anders hun smaak verliezen. Volg dus steeds de stappen in het recept.
Stap 4

De kleur van de curry. De keuze van de specerijen bepaalt de kleur van je curry. Toevoegen van kurkuma maakt je saus helder geel. Rode chilipepers kleuren je saus roodbruin.
Stap 5

Aan een currysaus moet, voor het smaakevenwicht, altijd een zurig ingrediënt toegevoegd worden. Dat kunnen tomaten zijn, yoghurt, tamarinde of limoen.


Laten we overgaan naar de praktijk. Klaar om je keuken heerlijk te laten ruiken?



Wat heb je nodig?

Ghee om te bakken – 3 uien – 3 knoflookteentjes – 20 g vers geraspte gember – 1 eetlepel korianderzaadjes, gevijzeld – 1 eetlepel Madras kerriepoeder – 1 eetlepel paprikapoeder – 1 eetlepel kurkuma -  1 eetlepel gemalen komijn – ½ à 1 gedroogd pepertje, zonder zaadjes - 1 kaneelstokje – enkele kerrieblaadjes – 2 dl water + 1 groentebouillonblokje  – 4 verse tomaten in blokjes - 1 theelepel garam masala - verse koriander – peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

Snijd de ui fijn en bak goudbruin aan in 2 eetlepels ghee. Laat de uien ongeveer een kwartier stoven.


TIP - hoe langer de uien bakken, hoe lekkerder ze worden en des te dieper de kleur van de saus. Denk maar aan de geur van gebakken uien als je voorbij een hamburgerkraam loopt.

Voeg de geperste knoflookteentjes en de geraspte gember toe en laat een halve minuut meebakken.


Vijzel de korianderzaadjes samen met het gedroogd chilipepertje. Voeg de gevijzelde specerijen  toe en laat een halve minuut meebakken.
Voeg het kerriepoeder, het paprikapoeder, de kurkuma en de komijn toe en bak een halve minuut aan.
TIP - er zijn verschillende soorten kerriepoeder. De lekkerste is Madras kerrie.


Ruik je het al?

Doe er de kerrieblaadjes en een kaneelstokje bij.  En ook de tomatenblokjes.



Stoof even mee aan. Bevochtig met water en verkruimel het bouillonblokje erbij. Laat 20 minuutjes zachtjes sudderen zonder deksel. Voeg aan het einde de garam masala toe.
Verwijder het kaneelstokje en mix de saus.


Deze saus is lekker bij vis, gevogelte of schaaldieren. Serveer er basmatirijst en brood bij.
Ik ben er zeker van dat je huisgenoten ondertussen niet meer uit de keuken weg te slaan zijn. Dus snel aan tafel maar.

 
 
Kom je volgende keer ook meekoken? Dan staat er een raita, een koude yoghurtsaus, op het menu.
 
Liefs,
Ingrid