Couscous met groenten

Als het snel moet gaan in de keuken, kies ik vaak voor een bereiding met couscous of bulgur. Een lekker alternatief voor pasta, rijst of aardappelen.
Couscous is gemaakt van griesmeel en het is een typisch Marokkaans gerecht dat de meeste mensen wel al eens geproefd hebben. Heb jij couscous al ontdekt?


Met deze vegetarische couscousschotel zet je snel een fantastische maaltijd op tafel. Kies je favoriete seizoensgroenten en kruid met typische Marokkaanse specerijen zoals ras el hanout, kaneel, komijn en koriander. Deze couscous smaakt net zo lekker warm als koud. Het is heerlijk met alleen groentjes. Maar het kan ook met een stukje kip, vlees of vis.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen

Olijfolie – 25 g boter - 300 g couscous – 1 grote ui – 1 teentje look – 1 aubergine in kleine blokjes – 1 courgette in kleine blokjes – 2 wortels in kleine blokjes – 1 rode paprika in kleine blokjes – 1 gele paprika in kleine blokjes – 2 stengels witte selder in kleine blokjes - 500 ml groentebouillon
101 specerijen: kaneel, zout, peper, komijn, kurkuma, venkelzaad, paprikapoeder, ras el hanout.

Wat is ras el hanout? Het betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’. Ras el hanout is een mix van specerijen, die verschillend zijn van familie tot familie, van kruidenier tot kruidenier. Een ras el hanout kruidenmengsel kan 10 tot wel 100 verschillende specerijen bevatten, zoals kardemon, gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma, zwarte peper, koriander.
Verse kruiden: koriander, platte peterselie

Ik weeg nooit af hoeveel kruiden en specerijen ik in een gerecht doe. Het is de kunst van het koken om je gerecht op smaak te brengen zoals jij het graag hebt.


Hoe maak je het?
Was alle groenten en snijd ze in kleine blokjes.
Snipper de ui, pers de look.
Marokkaans koken doe je in een tajine. Ik vind het heerlijk om te koken met een tajine en gebruik die vaak in de keuken. Niet alleen om couscous te maken, maar ook voor stoofgerechtjes. Maar natuurlijk kan je deze couscous ook klaarmaken in een gewone kookpot of een wok.
Stoof de ui glazig aan in olijfolie. Voeg de geperste look toe. Voeg de groenten toe en fruit ze mee aan. Wees kwistig met kruiden. Proef en kruid bij. Stoof de groenten beetgaar. Bevochtig met de warme groentebouillon en voeg de couscous toe. Plaats het deksel op je tajine en laat de couscous enkele minuten wellen. Schep alles om met een vork en voeg nog een klontje boter toe voor een smeuïg geheel. Werk af met gehakte koriander en platte peterselie.

Tip - ook lekker met zoete aardappel, kikkererwten, sluimererwten, tomaat, boontjes.
Heb je nog meer inspiratie nodig om een lekkere veggie-maaltijd op tafel te zetten? Schrijf je dan in voor de workshop ‘lekker vegetarisch koken’.

Tijdens deze kookworkshop spelen groenten de hoofdrol. We maken groentegerechtjes voor alledag en ook voor als het wat feestelijker mag. Doe kookinspiratie op voor lekkere groentesoepjes, kleurrijke salades, heerlijk geurende stoofpotjes, een bonenburger of een knapperig groentetaartje

Labels: , ,